top of page

A GYORSÍTÓSÁV projekt bemutatása

A projekt címe:

Anya- és gyermekéletek megmentése biotechnológiai innovációval – Korai diagnosztika, prevenció és személyre szabott orvoslás súlyos terhességi kórképekben és vetélésekben

​A projekt azonosítószáma:

 2020-1.1.5-GYORSÍTÓSÁV-2021-00012

A kedvezményezett neve:

 Genesis Theranostix Kft.

A támogatás összege:

 199 997 997 Ft

A támogatás intenzitása:

 74,55%

A projekt fizikai befejezése:

2024. augusztus 31.

A projekt tartalmi összefoglalója:

Az orvos által megállapított terhességek 15-20%-a megszakad, 5-8%-ában pedig súlyos magzati és anyai megbetegedéssel járó kór, a terhességi mérgezés (preeclampsia) alakul ki. Ez utóbbi az anyai és magzati halálozás fő oka, évi 76.000 anya és 500.000 gyerek halálát okozza a világon. Ha ugyan nem halálos, akkor is krónikus szív-érrendszeri és anyagcsere-betegségek okozója lehet anyánál és gyermekénél. Társadalmi jelentősége tehát hatalmas, költségeket tekintve az évi egészségügyi ráfordítás forint- és dollármilliárdokban mérhető hazánkban ill. a világon.
Napjainkban a gyerekvállalás későbbre tolódik, a teherbeesés esélye csökken, a vetélés és preeclampsia előfordulása pedig nő. Kevesebb gyerek születik, köztük több a beteg. Hazánkban a szülésszám az elmúlt évtizedben történt kormányzati erőfeszítések ellenére évi 90.000 körüli, elmaradva az évi 130.000-es halálozástól. 2019-ben 16.500 magzatot vesztettünk el, 4.000 nőnél alakult ki preeclampsia. Mivel e betegségek kialakulása több albetegségre vezethető vissza, melyek részleteikben még nem ismertek, így koraterhességi szűrésük és megelőző terápiájuk sem megoldott, csak már a kifejlődött bajt tudjuk későn felismerni.
A Genesis Theranostix egy budapesti biotech cég, amely vezetője a Természettudományi Kutatóközpont Lendület programos kutatóorvosa, erre a komoly népegészségügyi problémára kínál világújdonság megoldást nemzetközi élvonalbeli kutatási eredményeire építve. Meglévő és újonnan fejlesztendő szabadalmakon alapuló forradalmi diagnosztikus technológiát fejleszt a bio-, orvosi- és információs technológiák határán. Ez képes a vetélések és preeclampsia anyai vérből történő korai szűrésére, mesterséges intelligencián alapuló szoftveres elemzéssel a kórlefolyás pontos meghatározására, a kezelőorvosnak személyre-szabott terápiás javaslat tételére. Ezzel megelőzhető lesz a vetélés és preeclampsia több ezer terhességben, sok ezer élet menthető meg ill. tehető egészségesebbé évente hazánkban, sokmillió a világon.
A Genesis Theranostix támogatási kérelmet adott be és 199 997 997 Ft támogatásban részesült 2020-1.1.5-GYORSÍTÓSÁV-2021-00012 azonosító számú, „Anya- és gyermekéletek megmentése biotechnológiai innovációval – Korai diagnosztika, prevenció és személyre szabott orvoslás súlyos terhességi kórképekben és vetélésekben” című projektjén keresztül, mely megvalósítása 2021.09.01-vel indult és várhatóan 2024.08.31-vel. zárul. 

bottom of page